Animaatioperhe Simpsonit ovat maailman animoiduin perhe. Ja todennäköisesti maailman rukoilevin animaatioperhe. Kuvitteellisessa Springfieldin kaupungissa ovat esillä liki kaikki maailman uskonnot, niin kuin uskonnot Amerikoissa toisensa kohtaavat.
Simpsonit käyvät ”presbyluterilaisessa” kirkossa, koska äiti-Marge tahtoo tarjota lapsillen parasta mitä hän vain voi antaa. Homeria tuppaa kirkonpenkissä nukuttamaan, eikä pastori Lowejoy ole mikään maailman tulisieluisin saarnamies.

Simpsonien naapuri Ned Flandersin voi luvan kanssa määritellä fundamentalistiksi. Hän varjelee poikiaan maailman pahuudelta – nössökasvatusta! - ja välillä naapurin eli Simpsonien Bart-kauhukakaralta. Lähiökauppaa pitää Intiasta muuttanut hindu Apu. Krusty, lasten suosikkiklowni, joka päästelee välillä melko roisia huumoria, on juutalainen. Vilisee sarjassa wiccatyttöjä ja ateistejakin, Simpsonien Lisaa olen kuullut kutsuttavan vuoroin tosikristityksi, vuoroin buddhalaiseksi.
Terve itsesuojeluvaistoko lie toiminut, mutta islaminuskoisista sarjassa ei vitsiä veistetä.

 

Yhdessä jaksossa fundamentalisti-Flanders haluaa käännyttää Simpsonien perheen aitoon oikeaan kristinuskoon ja kustantaa heidät siksi Jerusalemiin. (Ned on pohjimmiltaan kovasti hyvänsuopa ihminen, jolta Homer lainaa työkaluja ja jota hän toisella suupielellä pilkkaa maanvaivaksi.)

Matka Pyhään maahan sujuu juuri niin kuin se Simpsoneilta voi sujua: pölvästi ja tietämätön Homer ajautuu nolosta tilanteesta toiseen. Matkan loppupuolella hän karkaa matkaseurasta. Kas kun kuumuus ramaisee niin. Homer löytää viileän varjoisan paikan kallioluolasta, joka on sattumoisin se Pyhä tyhjä hauta. Homer pötkähtää nukkumaan alustalle, jolla Jeesuksen ruumis lepäsi, ja kietoutuu päälle päätteeksi käärinliinoihin.
Herättyään hän saa valaistuksen ja oivaltaa uskontoja yhdistävän pienimmän yhteisen nimittäjän. Mahansa perässä laukkaavalle Homerille se on tietysti ruoka. Kyljysten puutteessa kärvistellyt Homer ryntää käärinliinoissa kadulle ja alkaa julistaa maailmanrauhaa. Miksi suotta kiistellä pikkuasioista: Syödään kaikki kanaa!

Kun kone nousee kotimatkalle, puolet matkaseurasta on ”valaistuneita profeettoja” valkoisissa lakanoissa. Onneksi tilanne rauhoittuu viimeistään Springfieldin lentokentällä.